Jak często wychodzisz z domu bez śniadania? Brakuje Ci czasu w porannym pośpiechu na przygotowanie go i zjedzenie w domu? Jeśli tak, to warto rozważyć pomysły na szybkie, zdrowe śniadania lub zabranie pożywnych śniadań do pracy, zamiast kupowania niezdrowych przekąsek.
Zalety zdrowych posiłków śniadaniowych
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dostarcza energii na rozpoczęcie pracy oraz wpływa na naszą produktywność i samopoczucie. Dieta bogata w zdrowe i wartościowe składniki już od rana może pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi oraz zapewnia stały poziom energii. Warto pamiętać, że regularne spożywanie śniadań sprzyja lepszemu funkcjonowaniu układu trawiennego, wspomaga koncentrację i może przyczynić się do poprawy nastroju.
Zasady komponowania smacznego i zdrowego porannego posiłku
Zasady zdrowej diety śniadaniowej są proste, ale kluczowe. Zdrowe śniadanie (odpowiednio do liczby posiłków podczas dnia) ma za zadanie dostarczyć między 25 a 30 % codziennej kaloryczności diety, natomiast drugie śniadanie między 5 a 15%.
Śniadania, jak i drugie śniadania powinny zawierać białko, zdrowe tłuszcze (konkretnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega) i węglowodany złożone, które dostarczą energii na cały dzień. Warto postawić na produkty pełnoziarniste, chude białko (np. jajka, jogurt grecki), a także owoce i warzywa bogate w witaminy i minerały.
Szczególnie dobrym wyborem na śniadanie do pracy są węglowodany złożone, które szybciej zaspokajają głód i dłużej się trawią.
Zdrowe śniadanie powinno uwzględniać produkty białkowe, dlatego jeżeli nie jesz mięsa i produktów odzwierzęcych, postaw na roślinne źródła białka (przede wszystkim strączki i produkty na ich bazie).
Śniadanie najlepiej spożyć do godziny po przebudzeniu. Drugie śniadanie natomiast powinno się zjeść około 2-3 godziny później.
Do porannych posiłków można pić wodę, kawę, herbatę lub świeżo wyciskany sok owocowo-warzywny. Należy unikać słodzonych napojów gazowanych.
Odpowiednio zbilansowana dieta na śniadanie jest ważna. Szybkim i wygodnym rozwiązaniem dla osób, które mają mało czasu na planowanie i przygotowywanie pełnowartościowych posiłków rano jest m.in. catering dietetyczny. Catering dietetyczny często oferuje gotowe, idealnie zbilansowane śniadania, które spełniają te zasady. Catering dietetyczny może być także świetnym źródłem inspiracji. Firmy takie dostarczają różnorodnych propozycji śniadaniowych, które można również łatwo zabrać ze sobą do pracy.
TOP 4 szybkie śniadania do pracy
Jeśli zależy ci na prostych i szybkich rozwiązaniach, oto nasze propozycje, które sprawdzą się idealnie:
- Kanapka z pełnoziarnistego chleba z hummusem i warzywami
- Jogurt grecki z orzechami i miodem
- Koktajl proteinowy z owocami i nasionami
- Sałatka owocowa z dodatkiem nasion chia
Te szybkie śniadania doskonale pasują do intensywnego trybu życia, zapewniając zdrowy start każdego dnia.
Świeże owoce i warzywa na śniadanie
Świeże owoce i warzywa to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi witamin i minerałów już na początku dnia. W diecie śniadaniowej warto postawić na takie owoce jak jagody, truskawki, banany czy jabłka. Z kolei warzywa, takie jak szpinak, pomidory czy awokado, dodają śniadaniu świeżości i lekkości, a jednocześnie wzbogacają dietę o cenne składniki odżywcze.
Przepisy na energetyzujące śniadania
Oto kilka przepisów na szybkie i energetyzujące śniadania, które można przygotować w domu lub zamówić przez catering dietetyczny:
- Smoothie z bananem, szpinakiem i masłem orzechowym – pożywny koktajl, idealny dla osób żyjących w pośpiechu.
- Pełnoziarniste tosty z awokado i jajkiem – proste, a zarazem sycące śniadanie, które doda energii.
- Owsianka z migdałami i owocami – klasyczna opcja dla fanów ciepłych i zdrowych posiłków rano.
Polecane produkty na poranne posiłki:
- pieczywo pełnoziarniste, żytnie, orkiszowe,
- domowa granola, musli (bez cukru), otręby owsiane,
- płatki gryczane, owsiane, jaglane, żytnie,
- mleko i napoje mleczne, kefir, maślanka,
- jogurt naturalny, produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu,
- pieczone mięso, chude wędliny (na przykład dobrej jakości szynki drobiowe na kanapki i nie tylko),
- jajko (sadzone, gotowane itp.),
- pasty rybne, pasty z nasion roślin strączkowych (np. kanapki z hummusem),
- warzywa i owoce – zarówno świeże, jak i mrożone,
- orzechy, pestki, nasiona (na przykład pestki dyni, siemię lniane, nasiona słonecznika),
- oliwa z oliwek, oleje roślinne, – masło orzechowe (bez dodatku cukru i ulepszaczy),
- woda mineralna,
- soki owocowo-warzywne (świeże i nieprzetworzone),
- kawa, herbata.
Poranne posiłki – Których produktów należy się wystrzegać?
- tłuszcze zwierzęce (na przykład smalec),
- białe bułki, chleb tostowy,
- fast-food, – tłuste wędliny,
- tłusty nabiał i produkty mleczne (sery żółte, margaryny miękkie),
- produkty wysoko przetworzone, gotowe dania ze sklepu,
- słodkie wyroby cukiernicze (na przykład drożdżówki),
- gotowe desery mleczne,
- słodzone napoje gazowane (m.in. napoje energetyczne).
Zdecydowanie wolisz jednak spędzić kilka minut dłużej w łóżku, niż stać w kuchni i przygotowywać wymyślne, dietetyczne śniadanie do pracy? Skorzystaj z gotowej opcji cateringu dietetycznego.
Zadbaj o siebie i zapewnij sobie zdrowe poranne posiłki!
Zobacz nasze diety
Masz pytania?